mail-lm youtube-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken
Pressbild LSD.foto mikael Silkeberg Jazzklubben Kalmar Nyckel arrangerar en konsert med LSD  på Restaurang Brofästet i Kalmar fredag 1/4 kl 19.30 LSD Fredrik Lindborg – tenor, barytonsaxofon och basklarinett Martin Sjöstedt - bas Daniel Fredriksson – trummor För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelar tillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg. Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut. Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Här trakterar han ett av sina två huvudinstrument, basen. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom. Daniel Fredriksson spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin. Den nya skivan ”SOON” har unisont hyllats av pressen och både Fredrik Lindborg och Martin Sjöstedt har precis tilldelats det prestigefulla Bert Levin-Stipendiet 2015. Tidigare utsågs Martin som 2014-års mottagare av Jan Johansson stipendiet, Fredrik belönades med Arne Domnerus guldsax och Daniel med Ronnie Gardiner-stipendiet. Som om inte det var nog intog gruppens skiva ”Trio Colossus” en andra plats i den prestigetunga tävlingen Gyllene skivan. SOON, uppföljaren till succédebutskivan ”Trio Colossus” är utmanande, rå, explosiv och fylld av innerlighet och själ. Musiken spänner över ett stort spektrum där öppningsspåret ”Soon One Mornin'” är en gammal Negro Spiritual, ”Je Suis Seul Ce Soir” är en fransk chanson och ”Memories Of Her” för tankarna till psalm. Bandet tar med lyssnaren in i sig själv och gräver sig djupt in i själen där både vackert och fult ryms. SOON förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och är fylld med glädje, sväng och livslust. Länk till tre låtar från SOON: https://soundcloud.com/martinsjostedt/sets/lindborg-sj-stedt-and-daniel/s-gGFmY Youtubeklipp: Live I Växjö https://www.youtube.com/watch?v=rgw0buFTjdU https://www.youtube.com/watch?v=N65SlIghtGk Bandets första skiva, Trio Colossus finns att lyssna till på Spotify: https://open.spotify.com/artist/3fhFVaQoSCA4IrsTcXyvIZ www.triolsd.com www.fredriklindborg.com www.martinsjostedt.com Kontakter: LSD: Fredrik info@fredriklindborg.com tel. 070-775 45 85 Jazzklubben Kalmar Nyckel: Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com    
  • Home
  • /Pressinformation

Pressinformation

Pressinformation

Till startsidan

Camerata Nordica möter munspelaren Filip Jers

Kommande vecka blir intensiv för Kalmar läns kammarorkester Camerata Nordica. Ett stort antal konserter genomförs tillsammans med tvåfaldige världmästaren på munspel Filip Jers.
Dessutom tar Camerata Nordicas Torbjörn Westman och Filip Jers med sig kontrabasisten Martin Wingate till en spelning tisdag 28 mars kl 18 i restaurangen på Kalmar läns museum.

Lördag 1 april kl 15 ges en offentlig konsert med Camerata Nordica och Filip Jers i Ceciliakapellet i Oskarshamn som arrangeras av Oskarshamns kammarmusikförening i samarbete med Länsmusiken.

Det är annars i synnerhet ungdomar på högstadieskolor i länet som kommer att få uppleva konserter med det gränsöverskridande mötet mellan Camerata Nordica och Filip Jers. Under åtta konserter kommer de skickliga musikerna i Camerata Nordica och Filip Jers att ge en inblick i musik som ungdomar i vanligtvis inte kommer i kontakt med.
– Det är ett spännande möte mellan olika musikstilar när Filip Jers och Camerata Nordica spelar tillsammans. Munspelet är ett ungt instrument som många har en relation till vilket förhoppningsvis öppnar dörren till nya musikstilar, berättar Carolina Johansson som är producent på Länsmusiken.

Munspelaren Filip Jers har ett brett musikaliskt spektrum och han rör sig lätt mellan olika genrer; jazz, blues, folkmusik, pop och klassik musik. 18 år gammal blev Filip dubbel världsmästare på munspel i Tyskland.
De senaste åren har Filip Jers hörts flitigt på den svenska musikscenen med Filip Jers Quartet samt i samarbeten med Tomas Ledin, Jill Johnsson, Timbuktu och Janne Schaffer. 2014 sände SVT dokumentären Harmonica där man porträtterade Filip Jers och hans musik.

Torbjörn Westman är violinist i Camerata Nordica och anställd på Länsmusiken som barn- och ungdomspedagog. Torbjörn tolkar gärna också världsmusik med flera genrer på nyckelharpa. Han har bland annat prisats för sitt arbete av Kungliga Musikaliska Akademien.

Martin Wingate är basist och frilansmusiker från Göteborg. Martin är bland annat utbildad vid Norges Musikhögskola, Högskolan för Musik och Dans i Holland samt Högskolan för Scen och Musik i Sverige.

Musiker i Camerata Nordica:
Violin I: Torbjörn Westman, Annika Thunberg, Gabriele Freese.
Violin II: Anna Sandri, Rebecka Freij, Stina Jansson
Viola: Ulla Raukola, Emma Morsten
Cello: Sabina Sandri Olsson, Zephyrin Rey-Bellet
Kontrabas: Martin Wingate

För mer information:
Länsmusikens producent
Carolina Johansson, telefon 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se


Länsmusiken planerar för framtiden

Oskarshamn 19 december 2016

I eftermiddag har styrelseordförande Peter Högberg haft möte med Länsmusikens anställda för att planera framtiden för Camerata Nordica och Länsmusikens övriga verksamheter samt en ny organisationen efter att länsmusikchef Kjell Lindström slutar vid årsskiftet.

Under våren 2017 är planerat 95 konserter för barn och unga med Länsmusikens egna musiker och frilansmusiker, ett 30-tal aktiviteter för nyanlända och många besök av Länsmusikens musiker på träffpunkter för äldre. Länsmusiken är också under våren medarrangörer i 28 konserter hos länets musikföreningar.

Samtliga som deltog i mötet var överens om vikten av att den omfattande verksamheten kan fortsätta utan att påverkas av vårens inställda konserter för Camerata Nordica.

Såväl anställda musiker som övrig personal var också överens om att arbeta för att Camerata Nordica ska försöka återuppta konsertverksamheten igen under hösten 2017.

Information:

Peter Högberg, ordförande, Tel. 070-597 61 57


Länsmusiken ställer in konserter med Camerata Nordica

Styrelsen för Länsmusiken i Kalmar län bedömer att den osäkra situationen i verksamheten inför 2017 ytterligare behöver genomlysas. Därför har beslut tagits att ställa in kammarorkestern Camerata Nordicas produktioner med Massimo Quarta och Jacob Lehmann som skulle genomförts i februari och mars.

Som ett resultat av detta styrelsebeslut har orkesterns konstnärlige ledare Terje Tönnesen valt att avsluta sitt uppdrag vilket gör att produktionen i januari också tvingas ställas in.

Genomlysningen av verksamheten beräknas vara klar under mars. Därefter kommer programmet för Camerata Nordica, för höst- och vårsäsongen 2017/2018, att fastställas. Länsmusiken beklagar den uppkomna situationen och ersätter erlagda entré- och abonnemangsavgifter för de inställda konserterna.

Länsmusikens omfattande arbeten med barn och unga, övriga offentliga konserter och löpande arbeten påverkas inte.

Kontakt:

Peter Högberg. Ordförande. Tel. 070-597 61 57

Kjell Lindström. Länsmusikchef. Tel 070-654 00 31

 


CAMERATA NORDICA ÖVERRASKAR I BLOMSTERMÅLA

Glöm en stel konsertsal med knäpptyst publik. När kammarmusikorkestern Camerata Nordica intar Blomstermåla Folkets Hus, lördag den 19 november, medverkar publiken i evenemanget.

Camerata Nordica tar denna gång ett av sydöstra Sveriges största dansgolv i besittning för att publiken ska få möjlighet att delta. Camerata Nordica, under ledning av Philippe Graffin, inleder eftermiddagen klockan 15 med en öppen repetition. Klockan 18 är det dags för en konsert med spansk musik.
I Camerata Nordica medverkar musiker från sex olika länder och det blir också gästspel av inbjudna med instrument som de flesta nog inte upplevt tidigare.
Tack vare samarbete mellan Länsmusiken, Mönsterås kommun, Folkets Hus i Blomstermåla och Kalmar kommun är det fri entré hela dagen.

Information lämnas av:
Per-Göran Olsson, orkesterchef
Tel 070-654 00 33. E-post: camerata@camerata.se